Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2015 18:19 - Какво се случва в днешния свят?
Автор: why1 Категория: Новини   
Прочетен: 372 Коментари: 0 Гласове:
2



Нима хората са забравили, че дълбоко в себе си всички сме еднакви? Всеки има своите любими хора, места, хобита, интереси. Всеки се влюбва, ядосва и страда. Трябва ли дразгите от какъвто и да било характер да ни карат да нанасяме удари там, където най-много боли?

Да, ние сме хора и е в нашата природа да пораждаме конфликти помежду си. Въпреки това кому е нужно да се стига до крайности ? Един конфликт неминуемо е породен от изразяването на две противоположни мнения, но защо вместо да се стигне до една продуктивна дискусия, в която ще се стигне до най- правилното решение, се стига до едни по- крайни мерки, с които всеки се опитва да докаже правотата си и абсолютно отхвърля друго мнение.

Вторият вариант обикновено се проявява при по- глобални конфликти.

Подобен случай всъщност беше причината за написването на този материал. Поводът беше атентатът в Париж, при който беше взривена редакцията на един вестник.Ето и фактите : във въпросния вестник в продължение на 6 години са публикувани карикатури с образа на Мохамед, а след това ужасно събитие общо 12 души загубиха живота си, десетима от които журналисти и двама полицаи. Събитието се сметна за терористичен акт.

Изненада ме отзвука в обществото след случая. Всеки, който изказа мнение, твърдеше, че за пореден път насилието не е успяло да пречупи перото на свободното слово. Но на никого не му хрумна дори да си помисли какво щеше да бъде, ако вместо мюсюлманския пророк, обект на присмех беше християнският?

( Моля, не оставайте с впечатлението, че подкрепям подобни крайни действия. Аз съм човек пацифист до мозъка на костите си и дори най-малките прояви на агресия ме отвращават.)

Със сигурност щеше да бъде сметнато за нарушаване на личното достойнство на всички вярващи християни, както и грубо нарушение на Хартата за правата на човека, да не говорим за богохулство и дори дискриминация на верска основа. Къде обаче са тези съображения, когато става въпрос за друга вяра?!

Това, което се опитвам да кажа е че всичко се върши от хора. Не от машини, не от самосебе си а от ХОРА, а всеки човек може да бъде вразумен. Вярвам в доброто у хората и че всеки заслужава едно добро отношение.

Чрез свободата на словото си тези журналисти нанесоха болезнен удар на дълбоко вярващите , но на цената на 12 човешки живота... което е прекалено висока цена. Цитатът, който прекрасно описва тази ситуация е на Тери Пратчет и гласи: „Перото е по-силно от сабята само ако сабята е много малка, а перото много остро.” .




Тагове:   Париж,   вестник,   атентат,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: why1
Категория: Други
Прочетен: 7486
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930